Nieuws | Twiskemolenloop | Wedstrijdverslagen

Zonnige editie Twiskemolenloop

Afgelopen zondag was de 245e editie van de Twiskemolenloop. Per seizoen worden er vijf lopen georganiseerd, telkens op de eerste zondag van de maand. Het is inmiddels een klassieker. Al twee weken van tevoren was deze loop uitverkocht. De 650 lopers stonden in een zonnig startvak, al kregen zij in de polder wel wat wind voor de kiezen. Het hoort er allemaal bij. Organisator Nico Hemelaar kijkt tevreden rond over de atletiekbaan. “Per loop ben ik totaal wel een maand bezig, met dingen regelen en mensen bellen. Maar op de dag zelf kan ik meestal ontspannen en genieten. We doen dit al voor de 245e keer en dat is iets om trots op te zijn. Op de dag zelf zijn er zo’n 40 vrijwilligers actief om alles voor elkaar te krijgen zodat de lopers zich kunnen focussen op hun afstand.”

Jeugd

Op de 1500 meter was de zevenjarige Frits Kemper de snelste, met 6.39 minuten. “Ik ben vaak tweede. Maar ik heb best veel getraind dus ik ben iets sneller geworden!” Valentina de Zinger is het snelste meisje (9.09 minuten), zij komt samen met haar tante over de finish. Kai van den Ende is wederom de snelste op de 3 kilometer, met 11.48 minuten. Fay Bergfeld is het snelste meisje met 13.18 minuten. “Ik train drie keer in de week. Vorig jaar heb ik ook meegedaan en ik ben wel sneller geworden. Ja, ik ben best fanatiek!”

De jeugd aan de start. Links de 5 kilometer en rechts de 1500 meter, zij blijven op de baan.

Levi Winkelman won de 5 kilometer (in 16:05 minuten) en combineerde de loop met een bezoekje aan zijn familie, die in de buurt woont. “Mijn moeder, broer, zus en vriendin doen zelf ook mee dus ik heb bij de finish een verrassing voor ze: de bloemen.” Leonie Schuitemaker was de snelste dame met 21:17 minuten. “Het is mijn eerste loopje sinds mijn zwangerschap, ik ben weer rustig aan begonnen met lopen. Ik ben tevreden met deze tijd.”

Koningsnummer

Op de 10 kilometer deden 237 lopers mee. Patrick Stastra wint met 34.01 minuten, hij kijkt tevreden. “Dit was mijn testloopje voor de marathon van Chicago. Deze week heb ik nog even heel hard getraind en dit was het toetje. Wel een mooi toetje! Ik doe regelmatig mee aan de Twiskemolenloop, de 16 kilometer vind ik het leukst.” Nanxia Ouwehand uit Katwijk was de snelste dame met een tijd van 41:37 minuten.

Elk jaar verschijnt er een delegatie Meeuwen aan de start van de Twiskemolenloop, de Meeuwen zijn de hardloopclub uit Edam/Volendam. Deze editie liepen er 36 Meeuwen mee, de oudste is Cees Haan. Hij finishte in 55 minuten. Met zijn 78 jaar loopt hij nog om de dag. “Op de clubdagen loop ik op de baan zo’n 8 kilometer, als ik alleen op pad ga doe ik de 10. Vorige week deed ik nog mee aan de Dam-tot-Damloop, ik liep ‘m in 1.35 minuten.” Cees kijkt er trots bij, en terecht.

De Meeuwen, met links van het midden Cees Haan (78 jaar).

Najaar marathons

Opvallend was het aantal deelnemers van de halve marathon, deze afstand wordt vaak gebruikt als trainingsloop voor een najaar marathon. Zo ook voor de winnaar, David Bolscher, hij liep de halve marathon in een tijd van 1.11.39 uur en verbeterde daarmee zijn eigen parcoursrecord met meer dan een minuut. Esmee Dijk was de snelste dame met 1.30.10 uur. Ook zij loopt over twee weken de marathon (van Amsterdam) “Het was heel leuk om hier te lopen. Ik ben tevreden met mijn tijd. In Amsterdam richt ik op een tijd van 3.10 uur, dus ik heb wat speling.”

Esmee Dijk komt over de finish.

Esmee Dijk is de snelste dame op de halve marathon. Zij krijgt de finishbloemen overhandigd die worden verzorgd door Henk Dekker Bloemen & Planten.

Uitslagen

Alle uitslagen, foto’s en finishvideo’s kunnen worden teruggevonden op www.twiskemolenloop.nl De volgende Twiskemolenloop is op zondag 3 november. De inschrijving is al geopend.